Zdrowiej z rodzinką Memo!

Wrzody, czy jesienny stres?

| 0 Komentarzy

Wrzody kiedyś nazywano przypadłością biznesmenów, bo tylko oni, przez długotrwały stres, cierpieli na tę dolegliwość. Dziś aż 10% dorosłego społeczeństwa ma postępującą chorobę wrzodową, większość z nich w ogóle się nie leczy.

U kolegi Zbyszka wykryto bakterię Helicobacter pylori i jak się okazało po gastroskopii, także nadżerki na błonie śluzowej żołądka, które z czasem stałyby się owrzodzeniami. Łatwo się tym zarazić, bo w zasadzie drogą pokarmową, zatem czy jedzenie, kropelki śliny, brudna ręka, albo pocałunek i gotowe! Wystarczy stresujący okres, papierosy, alkohol i już można się spodziewać przykrych niespodzianek.

Pierwsze objawy, to przede wszystkim niewielkie bóle żołądka, często występująca zgaga, albo szeroko znany refluks, czyli cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku. Symptomy te występują najczęściej po zjedzeniu surowych owoców czy wypiciu soku z nich przyrządzanego. Zaś kiedy choroba wrzodowa już postępuje możemy spodziewać się silnego bólu promieniującego na całe nadbrzusze, który zwykle dopada nas od jednej do trzech godzin po zjedzeniu posiłku. Ponadto możemy zaobserwować u siebie nieustające uczucie głodu, mdłości albo wzdęcia po spożyciu większej ilości jedzenia, a także nieprzyjemnego uczucia ssania w żołądku lub pieczenia. Okropne, prawda?

Nie ma sensu czekać z wizytą u specjalisty. Istotnie zdarza się, że wrzody same się wchłaniają, nierzadko bez rozpoznania lekarskiego, jednak nie należy ich lekceważyć. Nie jesteśmy w stanie określić jak oporna na leczenie jest nasza dolegliwość. Brak interwencji może spowodować pęknięcie wrzodu i śmierć, a z pewnością na tym nam nie zależy. Leczenie zwykle polega na łykaniu tabletek osłaniających, antybiotyków i leków przeciw nadkwasocie. Rzadkością dziś jest już chirurgiczne usuwanie ropni powstałych w żołądku.

Zalecenia dietetyczne przy tym schorzeniu są dość proste. Jeść mniej, a częściej, do tego ograniczać picie podczas posiłku. Powinniśmy unikać napojów gazowanych, kawy i herbaty, ponadto fasoli, cebuli, dań smażonych, ostrych przypraw i słodyczy, ponieważ cukier działa drażniąco na błonę śluzową żołądka. Za to mamy do pełnej dyspozycji takie produkty jak chude, gotowane mięso, twarożki, kisiel, galaretki, kasze, jasne, ale nie bardzo świeże pieczywo i kawę zbożową.

Faktem jest, że choroba wrzodowa zawsze wynika z naszego zaniedbania organizmu. Stres, nieodpowiednia dieta i brak ruchu, nie eliminowane odpowiednimi sposobami, nierzadko skutkują chorobą wrzodową.

Ja ze swojej strony polecam nie dokładać swojemu organizmowi i dawać mu dwa razy więcej odpoczynku, w porównaniu do tego ile miał w danym dniu stresu i innych szkodliwych doznań.

Bądźcie zdrowi! Basia 🙂

Dodaj komentarz

Required fields are marked *.